Waarom en wanneer uw bedbodem vervangen? 

Het vervangen van uw bedbodem is nodig om negatieve gevolgen voor uw gezondheid en slaapkwaliteit te voorkomen. Met een minder efficiënte bedbodem zult u geen herstellende slaap meer krijgen en kunt u klachten en pijn (nek, schouders, onderrug) ontwikkelen.

Vaak wordt aanbevolen om de matras en bedbodem tegelijk te vervangen wanneer u uw bedbodem vervangt, maar dit is geen verplichting.

De bedbodem absorbeert tussen 20 en 30% van de druk die wordt uitgeoefend door het lichaam van de slaper en verliest na verloop van tijd zijn eigenschappen.

Dus wanneer moet u hem vervangen? 

  • Wanneer de bedbodem verouderd is qua duurzaamheid;
  • Wanneer het comfort verdwenen is: als de matras te zacht of te hard is, kan de bedbodem helpen bij het verbeteren van het comfort. Als dat niet helpt, is het misschien tijd om de bedbodem te vervangen. 
  • Wanneer u de inrichting wilt veranderen: het visuele aspect van de bedbodem beïnvloedt de prijs ervan. Sommige fabrikanten bieden frames aan in verschillende diktes en met specifieke materiaalstructuren. Een nieuwe bedbodem kan een meerwaarde bieden aan uw interieur.

Hoe onderhoud en reinig ik mijn bedbodem om de levensduur te verlengen? 

Gemiddelde levensduur van een bedbodem is 10 jaar

Gedurende die tijd kunnen stof, huisstofmijten en andere schimmels zich ophopen en zo uw slaap verstoren. Het is daarom belangrijk om uw bedbodem regelmatig goed te onderhouden.

Het is dus belangrijk om uw bedbodem regelmatig goed te onderhouden.

De eerste stap is om de kamer goed te ventileren om stof en huisstofmijten die zich tussen de matras en de bedbodem verstoppen, maximaal te verminderen.

Denk er ook aan om de afmetingen van de bedbodem en de matras op elkaar af te stemmen. Als de afmetingen niet identiek zijn, verliest u stabiliteit en comfort, en zal de bedbodem voortijdig verslijten. Voor elke matras moet een passende bedbodem worden gekozen. Een hoog veerkrachtige schuimmatras op een springveerbedbodem zal bijvoorbeeld uw beddengoed beschadigen.

Om hem goed te onderhouden, of het nu lattenbodems of springveerbodems zijn, zijn hier enkele handige gewoonten: 

  • Gebruik de stofzuiger (of stoomreiniger voor diepere reiniging) op de matras en de bedbodem. 
  • Verwijder stof aan de zijkanten en onder de bedbodem. 
  • Gebruik indien nodig een licht vochtige doek op de latten of veren.

Wat is het verschil tussen een lattenbodem en een springveerbodem? 

De lattenbodem

 Een klassieke keuze die zeer geliefd is bij slapers, biedt de lattenbodem echt comfort op basis van de flexibiliteit van de latten, hun aantal en onderlinge afstand. Er zijn vaste latten (ook wel passieve latten genoemd) die aan het frame zijn bevestigd, en actieve latten die de bewegingen van het lichaam op het matras volgen.

De lattenbodem, meestal gemaakt van massief hout, multiplex of metaal, ondersteunt de matras. Hij is geschikt voor allerlei soorten matrassen, zoals schuimmatrassen, latexmatrassen en traagschuimmatrassen. De latten verbeteren de lichaamsaanpassing en verdelen de druk gelijkmatig over het hele oppervlak van de matras.

De springveerbodem 

Er zijn twee soorten veren: biconische veren en pocketveren. De veren bieden uitstekende slaaponafhankelijkheid. Het ligoppervlak is zachter, flexibeler en comfortabeler, maar het kan na verloop van tijd verzakken en vervormen.