Ondersteunend voor uw bed, is de bedbodem een element dat ervoor zorgt dat de matras wordt ondersteund. De bedbodem rust op het bedframe. Hij moet verplicht dezelfde grootte hebben als de matras om hem volledige stabiliteit te bieden. De bedbodem moet voorafgaand aan uw bedaankoop worden overwogen op basis van uw slaapgewoonten, uw lichaamsbouw en het gewenste comfort.

Bedbodem: waarom kiezen voor een gestoffeerde bedbodem? 

Wat is een gestoffeerde bedbodem? 

De gestoffeerde bedbodem herken je aan het frame dat is omgeven door een stof genaamd bekledingsstof, die het beschermt tegen mogelijke schokken. De traditionele gestoffeerde bedbodem kan worden ingebouwd in een massief houten bedframe (voor een extra platte bedbodem) of worden gemonteerd op bedpoten (klassieke bedbodem).

Hij is verkrijgbaar in 3 versies: 

  • Een bedbodem met zichtbare latten; 
  • Een bedbodem met bedekte latten; 
  • Een bedbodem met bedekte veren.

De matras met veren is waarschijnlijk de oudste van de gestoffeerde bedbodems en heeft vele generaties overleefd. 

Gewoonlijk vind je eerst biconische veren voor een zacht comfort. Vervolgens zijn er multispiraalveren die deze bedbodem bekleden, en tot slot zorgen pocketveren voor een zeer goede slaaponafhankelijkheid en stevige ondersteuning van de wervelkolom.

De andere twee soorten gestoffeerde bedbodems met latten zijn zeer robuust en comfortabel. De latten zorgen voor een betere vering van de matras, goede ventilatie van de matras en zijn relatief eenvoudig te onderhouden. De lattenbodem is met name geschikt voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt en stof. [1##popup#bedbodem-collec-pop##1]

Voordelen van de gestoffeerde bedbodem 

Als essentiële bescherming tussen uw matras en bedframe heeft de gestoffeerde bedbodem vele voordelen die het nog steeds tot een favoriet maken onder slapers.

Het biedt elegantie en comfort. Of het nu gaat om veren of latten, de gestoffeerde bedbodem blijft een decoratief element in een slaapkamer. Je kunt de kleuren van de bekledingsstof kiezen op basis van de gewenste stijl en sfeer in de kamer.

Dankzij de stof die hem bedekt, heeft de gestoffeerde bedbodem een langere levensduur dan een klassieke bedbodem.

Het is ook een soort bedbodem die zorgt voor een steviger slaap. Hij kan zowel worden gebruikt met een schuimmatras als een latexmatras.

Wat betreft het schoonmaken en onderhoud is dit type bedbodem niet moeilijk te beheren. Het is voldoende om regelmatig met de stofzuiger over de stof en over de latten te gaan wanneer deze zichtbaar zijn. Bij eventuele vlekken kunt u lichtjes wrijven met water en azijn of Marseille-zeep.

Wat is de gemiddelde levensduur van een bedbodem? 

Levensduur van de bedbodem 

Normaal gesproken gaat een bedbodem ongeveer 10 jaar mee. Maar deze duurzaamheid hangt af van vele factoren zoals het slaapprofiel, de kwaliteit van de bedbodem, het gebruik en onderhoud ervan, en ook de hygiëne van de bedbodem en de omgeving ervan (zelfs een hoogwaardige bedbodem die in een slecht gereinigde kamer wordt geplaatst, zal sneller verslechteren).

Evenzo heeft het type bedbodem invloed op de levensduur ervan, aangezien sommige modellen eerder moeten worden vervangen dan andere (een gestoffeerde bedbodem gaat langer mee vanwege de stoffen bekleding die het bed beschermt).