Een dekbed van groot formaat zoals een dekbed van 200x200 cm kopen is een slimme keuze om het comfort tijdens je nachten te maximaliseren. Maar je moet er wel voor zorgen dat je het juiste model kiest, dat wil zeggen een dekbed dat aan jouw slaapbehoeften voldoet. Hier zijn enkele aanwijzingen om je te helpen bij je beslissing om een dekbed van 200x200 cm te kopen.

Welke afmeting dekbedovertrek voor een dekbed van 200x200 cm? 

Wanneer je besluit om een dekbed van 200x200 cm te kopen, is het essentieel om na te denken over andere bedaccessoires, zoals het dekbedovertrek. De keuze van het dekbedovertrek is erg belangrijk, vooral wat betreft het materiaal, aangezien het na verloop van tijd kan krimpen of onnodige dikte aan het bestaande dekbed kan toevoegen.

Maar om het eenvoudig te houden, is de keuze van dekbedovertrekken relatief eenvoudig qua maat. De afmetingen van het dekbedovertrek moeten overeenkomen met de afmetingen van het dekbed, dus 200x200 cm.

Als je een te klein dekbedovertrek kiest voor je dekbed van 200x200 cm, zal het niet goed kunnen uitspreiden aan de binnenkant. Er zullen plooien ontstaan en het zal samendrukken, wat de kwaliteit van je slaap zal verminderen. Als je daarentegen kiest voor een te groot dekbedovertrek in verhouding tot het dekbed van 200x200 cm, zal er overtollige stof zijn die aan de zijkanten hangt. Het dekbed van 200x200 cm kan gemakkelijk uit zijn hoes komen.

Kortom, een dekbedovertrek van 200x200 cm is perfect voor een dekbed van dezelfde grootte. Dan heb je een kleine overhang. Als je liever een grotere overhang hebt (meer dan 20 cm aan elke zijde), dan is een dekbedovertrek van 240x220 cm ook prima.

Tip: Vergeet niet om rekening te houden met je slaapgewoonten en de lichaamsbouw van elke slaper om het meest geschikte dekbed en dekbedovertrek te vinden. [1##popup#dekbed20-collec-pop##1]

Welke bedafmeting voor een dekbed van 200x200 cm? 

Afhankelijk van de grootte van je bed zal de keuze van het dekbed anders zijn. Een te klein dekbed zal je niet volledig bedekken en koude lucht bij je voeten of bovenlichaam binnenlaten. Je verliest het omhullende, warme en gezellige effect van het dekbed. Als het dekbed te groot is, zal het gewicht aan de zijkanten van het bed drukken en zul je het moeilijk kunnen manoeuvreren tijdens de nacht. Dit kan behoorlijk ongemakkelijk zijn, vooral als je de neiging hebt om in je slaap te bewegen.

De grootte van het bed is dus het eerste criterium om in overweging te nemen. En als we het hebben over het bed, moeten we denken aan de afmetingen van het bedframe, de dikte van de matras (en de eventuele matrastopper) en het aantal slapers. Zo kan bijvoorbeeld een eenpersoonsbed van 120x190 cm of 120x200 cm prima samengaan met een dekbed van 200x200 cm. En als je gewend bent om in een bed van 140x190 cm of 140x200 cm te slapen, werkt het dekbed van 200x200 cm ook heel goed.

In feite hangt het allemaal af van jouw comfort en de gewenste overhang aan elke kant van het bed.

Opmerking: het dekbed van 200x200 cm wordt ook aanbevolen voor een hoogslaper of een slaapbank. De overhang blijft klein zonder onhandig te zijn.