De techniek van het matras

Het is belangrijk dat de wervelkolom van je kind goed en gelijkmatig ondersteund wordt tijdens zijn slaap.

Aangezien je kind nog in de groei is, moet je vooral goed letten op de technologie die in het matras is verwerkt.

 

We maken onderscheid tussen de volgende technologieën:

  •         Schuim: dit is de meest gebruikte technologie voor kindermatrassen en matrassen voor babybedjes. Het is geschikt voor elke lichaamsbouw. Er bestaan verschillende soorten schuim, zoals polyurethaanschuim of HR (High Resilience)- schuim dat comfortabeler is en langer meegaat, of ook polyetherschuim dat eveneens zeer comfortabel is en je drukpunten goed verlicht.
  •         Pocketvering: op dit soort matrassen lig je erg comfortabel, ze gaan lang mee en hebben een uitstekende ventilatie. Hoe meer pocketveren een matras heeft, hoe comfortabeler het is.
  •         Traagschuim: dit is nog niet erg gebruikelijk voor kindermatrassen, maar toch kom je het de laatste tijd steeds vaker tegen. Traagschuim omhult je lichaam en houdt je warm, wat aangenaam kan zijn voor kinderen die veel bewegen. Maar dit soort matrassen wordt niet aanbevolen voor gebruik in babybedjes.
  •         Latex: zowel natuurlijke als synthetische latex zijn uitermate geschikt voor kinderen die gevoelig zijn voor allergieën zoals huismijt en stof. Latex is van nature antibacterieel waardoor de hygiëne van het matras gewaarborgd wordt, evenals die van de gebruiker.

 

De vulling van een kindermatras

De vulling van het matras heeft vooral betrekking op de bovenlaag die aangeeft hoe het matras aanvoelt.

Er zijn natuurlijke vulmaterialen zoals wol, zijde, biologische katoen, visco-elastisch schuim, maar ook synthetische vulmaterialen.

 

Voor een kind tussen de drie en zes kun je beter een wat harder matras kiezen, maar voor een kind dat ouder dan zes is, of voor een tiener kun je een matras met een zachte bovenlaag nemen.

 

 

Als je een tweezijdig (zomer/winter) matras kiest, kan er aan elke kant andere vulling zitten aangezien de winterkant de warmte wil vasthouden en de zomerkant juist niet.

 

Bescherming

Voor kindermatrassen kun je een matras nemen waar de hoes af kan. Vooral als je kinderen nog klein zijn, is het erg praktisch dat je de tijk gemakkelijk kunt wassen in geval van ongelukjes.

Een matras dat waterdicht, microporeus, antibacterieel of antihuismijt is, gaat nog langer mee.

 

Naarmate je kind groter wordt, is het waarschijnlijk genoeg om gewoon een matrasbeschermer te gaan gebruiken.

 

Hoe dik moet een kindermatras zijn?

Omdat kinderen nog in de groei zijn, is het vooral belangrijk dat hun rug en dus hun wervelkolom goed ondersteund wordt.

Matrassen van 16 tot 20 cm dik zijn over het algemeen erg comfortabel.

 

Matrassen van onder de 16 cm geven minder comfort, waardoor je kind een minder goede nachtrust zou kunnen hebben.

 

Voor een babymatrasje is een dikte van 12 tot 15 cm genoeg.

 

Denk eraan dat de dikte van een matras afhangt van de dichtheid van het schuim.

 

Hoelang gaat een kindermatras mee?

De meeste kindermatrassen gaan tussen de 5 tot 10 jaar mee.

Dit varieert naar gelang het gebruik van het matras: dagelijks of alleen maar af en toe.

Ook het soort vering (binnenvering, schuim) heeft invloed op de levensduur van een kindermatras. Een schuim- of latexmatras van goede kwaliteit kan wel 12 jaar meegaan.

 

Voordat je het matras daadwerkelijk koopt, raden wij je aan om na te gaan of er minstens vijf jaar garantie op zit.