Als je kind geen baby meer is en niet meer vanzelf in zijn autostoeltje in slaap valt, wordt het misschien tijd om een groot bed voor hem of haar te kopen, met een speciaal kindermatras.

Hieronder bespreken we aan welke punten je speciaal aandacht moet besteden bij het vinden van het juiste kindermatras.

 

Welk matras voor welke leeftijd?

Dit is waar je op moet letten om het juiste matras voor jouw kind te vinden.

 

De afmetingen van het matras

Vanzelfsprekend hebben niet alle matrassen voor kinderen of baby’s dezelfde afmetingen.

Zo zijn kindermatrassen over het algemeen 60 x 120 cm of 70 x 140 cm groot. Dat zijn standaardmaten die overeenkomen met de meeste kinderbedjes met spijlen.

 

Maar bij de keuze van het matras moet je ook rekening houden met de leeftijd van het kind, de ruimte in zijn kamer en hoeveel comfort je kind nodig heeft.

Voor een klein kind is een bed van 90 x 190 cm waarschijnlijk groot genoeg. Maar bij het groter worden, kan je kind het aangenaam vinden om over genoeg ruimte te beschikken om zich in bed te kunnen omdraaien en bewegen, en zou je kunnen overwegen een matras van 120 x 190  of 140 x 190 cm te kopen.

 

Je kunt ook een meegroeimatras nemen. Dat zijn matrassen die de eerste tien jaar de groei van je kind volgen, wat erg praktisch is omdat je dan niet telkens een nieuw matras hoeft te kopen.

 

Een kindermatras moet ook geschikt zijn voor de leeftijd en het gewicht van je kind.

Voor baby’s worden over het algemeen standaardmatrassen gebruikt van 60 x 120 of 70 x 140 cm.

Vanaf de leeftijd van drie jaar kan een kind in een eenpersoonsbed van 90 x 190 cm slapen totdat hij of zij ongeveer tien jaar oud is.

Vanaf 11 of 12 jaar hebben beginnende tieners wat meer ruimte nodig om lekker te kunnen slapen. Een tweepersoonsbed kan hen het nodige comfort bieden. [1##popup#kindermatras-collec-pop##1]

 

De dichtheid van een kindermatras

De dichtheid van het matras zal variëren naar gelang de leeftijd en het gewicht van je kind.

Voor een heel jong kind of baby is een matras met een dichtheid van 20 tot 22 kg/m³ genoeg.

Daarna kun je voor kinderen tot 30 kilo een matras nemen met een dichtheid van 25 tot 40 kg/m³.

Kinderen met een gewicht tussen de 30 en 60 kilo hebben matrassen nodig met een dichtheid van 35 kg/m³ omdat ze nog volop in de groei zijn en hun rug een goede ondersteuning nodig heeft.

Voor een kind of tiener van meer dan 60 kilo, raden we je aan een matras te nemen met een dichtheid van meer dan 40 kg/m³.