Wat is de beste dikte van een matras van 80 x 200?

Welke dikte (of hoogte) je kiest voor je matras van 80 x 200 cm hangt af van het type matras, de vulling en de corpulentie van de gebruiker.

Een matrasdikte van 15 cm is uitstekend voor een kinderbed of een logeerbed.

Dat noemen we dan een dun matras (van 14 tot 18 cm). Het is geschikt voor tieners of volwassenen die minder dan 60 kg wegen.

Als de dikte van je matras van 80 x 200 cm tussen de 19 en 25 cm zit, noemen we dat een standaarddikte. Hier kunnen mensen van 60 tot 90 kg goed op slapen.

Extra dikke matrassen zijn hoger dan 25 cm en vooral bedoeld voor zware volwassenen (meer dan 90 kg).


Wat is verder belangrijk voor mijn matras van 80 x 200?

  • De hardheid. Een stevig matras is beter geschikt voor tieners en volwassenen die rugklachten hebben. Een wat minder stevig matras kan gebruikt worden in een logeer- of kinderbed.
  • De ondersteuning. Een matras van 80 x 200 heeft meerdere comfortzones. Let vooral op de ondersteuning van rug en schouders.
  • De bovenlaag. Afhankelijk van de vulling en het gebruik van het matras van 80 x 200 cm, kan de bovenlaag meer of minder stevig zijn, om te voorkomen dat het matras in de loop van de tijd inzakt.

Welke maat bed heb je nodig voor een matras van 80 x 200 cm?

Om een stabiel en comfortabel bed te hebben, raden wij je aan een bed of bedbodem te nemen die dezelfde maat heeft als je matras van 80 x 200 cm.

Als je matras groter is dan je bed loop je het risico dat je (met matras en al) van het bed valt.

Als je matras kleiner is dan je bed, zullen er deuken in het matras ontstaan waardoor het eerder verslijt.


Voor je bedbodem kun je kiezen uit een lattenbodem, een bodem met springveren (boxspring) of een schotelbodem.


Welke maat dekbed heb je nodig voor een matras van 80 x 200 cm?

Op een matras van 80 x 200 cm kun je het beste een dekbed van 140 x 200 cm gebruiken. Dat hangt een beetje af van wat je gewend bent en hoeveel je ’s nachts beweegt. Je kunt ook een wat groter model nemen, van bijvoorbeeld 160 x 200 cm.

Het ligt er ook aan wat je mooi vindt. Een breder model zal verder over het bed heen hangen, soms zelfs helemaal tot op de grond, terwijl een smaller model misschien maar een heel klein stukje over de rand hangt.