Wat is beter, een schuimmatras of een pocketveringmatras?

Het schuimmatras is bij veel mensen erg populair. En het is niet altijd eenvoudig om te kiezen tussen een matras van polyurethaanschuim of een met pocketvering. Beide matrassen zijn erg comfortabel.


Het grootste verschil tussen deze twee matrassen zit hem in de dichtheid en de ventilatie.

Traagschuimmatrassen bestaan in verschillende dichtheden, maar pocketveringmatrassen hebben meestal een vrij stevige ondersteuning.

Een pocketveringmatras heeft over het algemeen een betere ventilatie dan een schuim- of latexmatras, zelfs als het van visco-elastisch of HR-schuim is.


Hoelang gaat een pocketveringmatras mee?

Welke levensduur?

Over het algemeen is de levensduur van een matras ongeveer tien jaar en dat geldt ook voor pocketveringmatrassen. Sommige kwaliteitsproducten kunnen tot 12 jaar lang meegaan.

Matrassen van natuurlijke latex gaan minimaal 12 jaar mee, en soms zelfs wel 15 jaar. Het pocketveringmatras zit daar dus niet zo gek ver vanaf.

Deze levensduur komt goed overeen met de huidige verwachtingen en normen voor matrassen met vering.


Wanneer moet je je pocketveringmatras vervangen?

Een matras van slechte kwaliteit gaat nooit langer dan vijf jaar mee en de gemiddelde levensduur voor een normaal matras ligt tussen de 10 en 12 jaar.

Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt zien dat je matras aan vervanging toe is.


Als je last van je rug begint te krijgen, vooral op de hoogte van je onderrug, of als je gewrichten pijnlijk zijn bij het opstaan, dan wordt het tijd je pocketveringmatras te vervangen.

Maar ook als bij het opstaan de vorm van je lichaam in het matras blijft zitten, of als het te ver doorzakt als je erop gaat zitten of liggen, moet je overwegen je matras te vervangen.

Let op de signalen van je lichaam.


Ook externe factoren kunnen ervoor zorgen dat een pocketveringmatras sneller verslijt, zoals vochtigheid en transpiratie.


Een matras dat niet meer de juiste ondersteuning biedt en niet meer is aangepast aan jouw lichaam, heeft een rechtstreekse invloed op je spierontspanning en dus op de kwaliteit van je nachtrust.

Een pocketveringmatras dat niet op tijd vervangen wordt, kan ook zorgen voor een toename van huismijt die allergieën veroorzaakt.