Enkele jaren geleden zaten de veren van een matras met binnenvering nog allemaal aan elkaar vast met een enkele ijzerdraad die door het hele matras liep. Tegenwoordig hebben de fabrikanten een nieuwe technologie ontwikkeld met pocketveren.

Hieronder volgen enkele tips om het juiste pocketveringmatras te vinden.


Hoe zit een pocketveringmatras in elkaar?

Zoals de naam al zegt, zit elke veer apart verpakt in een stoffen zakje (pocket).

Bij deze techniek staan alle veren op zich en zijn ze niet langer verbonden aan de andere veren van het matras. Elke veer geeft dus precies de hoeveelheid tegendruk die nodig is voor het gewicht dat op die specifieke veer terechtkomt.

Hoe meer veren er in een matras zitten, hoe meer steunpunten het matras heeft. Daardoor zal je lichaam eenvormig en evenwichtig ondersteund worden zonder dat je bang hoeft te zijn dat je drukpunten (nek, voeten, knieën, schouders, heupen) teveel belast worden.


Het grootste voordeel van een dergelijk matras is dat het erg stabiel is en er op een tweepersoonsmatras met pocketvering geen bewegingsoverdracht plaatsvindt tussen partners. De een kan veel in zijn slaap draaien, zonder de ander te storen.

Het pocketveringmatras geeft een volledige ondersteuning aan je ruggengraat en zoals gezegd, geeft elke veer een individuele tegendruk aan het gewicht dat op die veer terechtkomt. Daardoor lig je heerlijk stabiel.


Dit is ook de reden waarom pocketveringmatrassen vaak aan zwaardere mensen aanbevolen worden. De structuur van stalen veren is zeer robuust en is een lange levensduur beschoren.

[1##popup#matressort-collec-pop##1]


Wat zijn de voordelen van een pocketveringmatras?

Het eerste voordeel is dat je geen last meer zult hebben van je drukpunten.


Dankzij verschillende comfortzones kan de ondersteuning van het matras aangepast worden aan de verschillende delen van je lichaam, zodat je geen last meer hebt van je knelpunten. Je wordt ‘s morgens niet meer wakker met een stijve nek of met rugpijn.

De comfortzones worden voorzien van veren met verschillende draaddiktes, zodat de stevigheid van het matras aangepast is aan de lichaamsdelen die erop rusten, want hoe dikker de draad, hoe steviger de veer. 

Je hoofd hoeft bijvoorbeeld niet op dezelfde manier ondersteund te worden als je heupen of schouders.


Het tweede voordeel van een pocketveringmatras is dat het goed ventileert.

Een pocketveringmatras is het meest hygiënische matras omdat het zo goed ventileert.

Elke nacht wordt de lucht in het matras wel zo’n tien keer vernieuwd dankzij de pocketveren, waardoor het matras beter droog en schoon blijft.


Het derde voordeel is de lange levensduur van het pocketveringmatras.

We schatten de levensduur op tien tot twaalf jaar.


Hoe vind je het juiste pocketveringmatras?

Als je een pocketveringmatras wilt kopen, moet je op verschillende dingen letten:

  • De dikte van de staaldraad waar de veren van gemaakt zijn.
  • De manier waarop de veren over het matras verspreid zijn.
  • Het soort vulling en de kwaliteit ervan.
  • Het aantal veren. Een goedkoop eenpersoonsmatras bezit 320 tot 400 veren, terwijl een matras van goede kwaliteit er ongeveer 1200 heeft. Een matras met een gemiddelde van 600 veren is een goede basis voor een matras waar je comfortabel op ligt en dat goede ondersteuning geeft.

Hoe meer veren er in het matras zitten, hoe beter het lichaamsgewicht verdeeld zal zijn over het hele matras. Een groot aantal veren zal het matras ook steviger, beter geventileerd en stabieler maken en het zal langer meegaan.