Een stevig of extra stevig matras

Met een stevig matras van kwaliteit ben je ervan verzekerd dat je ruggengraat en nek goed uitgelijnd blijven tijdens je slaap en dat je geen last zult hebben van de bewegingen van een eventuele partner.

Dit soort matrassen is uitermate geschikt voor corpulente personen en voor mensen die gewoonlijk op hun buik slapen. Doordat het stevig is, zal het weinig doorzakken waardoor je rug goed recht blijft tijdens het slapen.

 

Aangezien dit soort matras niet de vorm van het lichaam aanneemt, zal de druk op de drukpunten van het lichaam toenemen, vooral als je op je zij slaapt.

 

Een stevig of extra stevig matras zal minder makkelijk inzakken en zal dan ook minder warmte vasthouden dan een soepeler model.

Gewoonlijk worden deze matrassen gemaakt van duurzame materialen zodat ze jarenlang dezelfde vorm behouden.

 

Hoe weet ik of ik een stevig matras heb?

Om te weten of je matras stevig is en of de dichtheid ervan is aangepast aan jouw slaapgewoonten, moet je goed letten op wat je voelt als je erop ligt.

 

Op een zacht of soepel matras lig je ongelooflijk lekker zacht, alsof je in een heerlijk, omhullend zacht nestje ligt.

Over het algemeen kies je zo’n matras als je op zoek bent naar ontspanning en een gevoel van welzijn.

Je krijgt er geen rugpijn van, zoals vaak gedacht wordt, en je ruggengraat blijft ook goed uitgelijnd, omdat je heupen en schouders iets dieper in het matras wegzakken.

 

Een zacht of soepel matras wordt over het algemeen gemaakt van latex of schuim (traagschuim of HR-schuim) met een schuimvulling.

 

Een medium matras, ook wel universeel, of ‘one-size-fits-all’-matras genoemd, is niet te zacht maar ook niet te hard.

Het geeft een neutrale ondersteuning en is geschikt voor elke lichaamsbouw.

Het heeft een gemiddelde hardheidsgraad en wordt door de meerderheid van de mensen gewaardeerd.

 

Dit soort hybride matrassen bestaat uit verschillende materialen zoals schuim, pocketveringen of natuurlijke (anti-huismijt) of synthetische latex.

 

Tot slot blijft er het stevige of zeer stevige matras over, dat een ongeëvenaarde ondersteuning biedt aan je ruggengraat.

Dat is in bijzonder aanbevolen voor mensen die last hebben van hun rug maar ook sporters of corpulente personen zullen dit matras op prijs stellen.

 

Er bestaan matrassen van latex en matrassen met pocketvering die lang meegaan en ook goed luchtdoorlatend zijn.

 

Hoe kan ik de juiste hardheid kiezen?

Bij het kiezen van de hardheid van je matras moet je rekening houden met je lichaamsbouw en je persoonlijke voorkeur.

Er zijn drie belangrijke criteria waar je op moet letten:

  •         De bovenlaag van het matras: dit is het eerste contact tussen je lichaam en het matras. Hoe beter de tijk gevuld is, hoe zachter je matras aanvoelt als je erop gaat liggen. Daarbij is de dikte van de tijk van belang evenals het gebruikte materiaal (katoen, wol, zijde, kasjmier, enzovoort). Een kwalitatief goede bovenlaag is bevorderlijk voor de bloedsomloop.
  •         De ondersteuning van het matras: dit komt overeen met de hardheid van het matras. Deze kies je naar gelang je lengte en je gewicht. Er bestaan vier dichtheden die overeenkomen met een hardheidsgraad (70 kg/m³ voor zacht, 75 kg/m³ voor medium, 80 kg/m³ voor stevig en 85 kg/m³ voor extra stevig).
  •         De vering van het matras: die hangt af van de in het matras gebruikte technologie. De samenstelling ervan bepaalt de hardheidsgraad. Ook hier komen we materialen tegen als latex, schuim en pocketvering.

 

Daarbij moet gezegd worden dat een materiaal als polyurethaanschuim erg comfortabel is met een minimale dichtheid van 35 kg/m³ en dat latex niet altijd de gewenste hardheid verschaft, ondanks een dichtheid van 70 kg/m³.