Standaard bedbodem voor 2 personen, het 140x200 bedbodem is vandaag de dag een essentieel element voor kwaliteitsvolle bedden. Kan worden gebruikt als boxspring, lattenbodem of nog relaxbodem, het 140x200 bedbodem wordt uitgenodigd in alle kinder-, tiener- en volwassenenkamers. Hier is hoe je het juiste kiest.

Hoe weet je of een 140x200 cm bedbodem geschikt is voor mijn leefruimte? 

Om nauwkeurig te bepalen of een 140x200 cm bedbodem geschikt is voor je kamer, moet je rekening houden met 2 criteria: je comfort als slaper en de beschikbare ruimte in je kamer.

Als je een relatief kleine oppervlakte hebt, dat wil zeggen minder dan 10 m², dan past de 140x200 cm bedbodem perfect. Het stelt je in staat om vrij en soepel rond het bed te bewegen en zelfs ruimte te voorzien voor meubels zoals een nachtkastje aan elke kant van het bed.

Je moet rekening houden met je lichaamsbouw en vooral je lengte om steun te behouden. Men schat dat het matras en de bedbodem ongeveer 15 tot 20 cm langer moeten zijn dan je lengte. Zo kun je kiezen voor een 140x200 cm bedbodem als je minder dan 1m80 lang bent. Je bent verzekerd van een herstellende slaap en kunt je zo vaak omdraaien als je wilt zonder bang te hoeven zijn om uit bed te vallen.

Weet je waar je je 140x200 cm bedbodem in je leefruimte moet plaatsen? We raden aan om het in het midden van de kamer te plaatsen of tegen een muur. Plaats het echter niet onder een raam. Het ideaal is om rond het bed te kunnen bewegen, zodat elke slaper zijn eigen toegang heeft en de ander niet wakker maakt wanneer hij opstaat. [1##popup#bedbodem40-collec-pop##1]

Welk beddengoed past bij een 140x200 cm bedbodem? 

H3 Het type beddengoed voor een 140x200 cm bedbodem. 

Elk element van het beddengoed speelt een essentiële rol in de kwaliteit van je slaap. En voor de 140x200 bedbodem is het belangrijk om het juiste beddengoed te kiezen.

Voor de lakens 

Je moet het hoeslaken, ook wel het onderlaken genoemd, onderscheiden van het bovenlaken (of het bovenste laken). Het hoeslaken is voorzien van elastiek aan de rand en bij de hoeken. Het wordt op het matras bevestigd om het goed te omsluiten en te beschermen tegen vuil, vlekken, enz. Het hoeslaken moet altijd dezelfde maat hebben als het matras en dus de 140x200 cm bedbodem. Voor een bed van 140 cm breedte is een hoeslaken van 140x190 cm of 140x200 cm geschikt.

Het bovenlaken, niet verplicht, is een rechthoekige stof die het hoeslaken bedekt. Het wordt soms over een deken gevouwen. Het helpt om de slaper van zijn dekbed of deken te isoleren. De slaper ligt dus tussen het hoeslaken en het bovenlaken. Kies een laken van 240x300 cm voor een 140x200 cm bedbodem.

Voor de dekbedovertrek 

Voordat we over de dekbedovertrek praten, moet worden opgemerkt dat voor een 140x200 cm bedbodem een dekbed van minimaal 200x200 cm je totaal comfort en de volledige zekerheid van volledige bedekking (inclusief bij de voeten) garandeert. Met afmetingen van 200x200 cm heeft de slaper aan elke kant van het bed een overhang van 20 tot 30 cm.

Wat betreft de dekbedovertrek, heeft deze een drievoudig belang:

  1. Het beschermt het kussen tegen zweet en huisstofmijt.
  2. Het is zeer gemakkelijk te onderhouden, omdat het minder omvangrijk en lichter is dan een dekbed.
  3. Het dient als een decoratief element in de kamer: het veranderen van een dekbedovertrek volstaat om een nieuwe uitstraling aan je leefruimte te geven.