Het is niet altijd gemakkelijk om het juiste matras te vinden, want er zijn zo veel dingen waar je rekening mee moet houden, zoals je manier van slapen, je lengte en gewicht en eventuele andere specifieke behoeften. Hieronder vind je alles wat je moet weten over een matras met de afmetingen 140 x 190 cm.


Kun je een matras van 140 x 190 cm op een bed van 140 x 200 cm leggen?

Natuurlijk is het technisch gezien mogelijk om een matras van 140 x 190 cm op een bed van 140 x 200 cm te leggen, maar je houdt dan wel zo’n 10 cm ruimte over. Daardoor ligt je matras niet goed vast in het bed en loop je het risico dat het gaat schuiven. Je zult dan minder stabiel en comfortabel liggen en je matras kan er ook op bepaalde punten van gaan doorzakken waardoor het eerder zal slijten.

Het beste is een bed of bedbodem en matras van dezelfde maat te nemen, zodat ze perfect op elkaar afgestemd zijn. In dit geval raden we je dus aan een bedbodem van 140 x 190 cm te nemen voor een matras van dezelfde afmetingen.

Als je er erg op gesteld bent om rustig te slapen en geen last te hebben van de bewegingen van je partner, kun je altijd twee matrassen van 70 x 190 cm in een bed van 140 x 190 cm leggen. Maar matrassen van 70 cm breed zijn over het algemeen vrij moeilijk te vinden en moeten soms zelfs op maat gemaakt worden.

Let ook goed op de tijk van je matras van 140 x 190 cm, die het matras beschermt daar waar het in aanraking komt met de bedbodem. Een matras dat een goede, stevige tijk heeft, zal langer meegaan.

 

[1##popup#mat49-collec-pop##1]

Wat voor type matras van 140 x 190 cm?

Er zijn verschillende soorten matrassen van 140 x 190 cm. Hieronder vind je er enkele.

Matras van polyurethaanschuim

Een matras van 140 x 190 van polyurethaanschuim (ook wel polyether- of PU-schuim genoemd) behoort tot de goedkoopste matrastypes. Dit type matras heeft over het algemeen een minder lange levensduur dan matrassen met andere samenstellingen.

Maar een groot voordeel van dit schuim is, dat het volledig hypoallergeen is en dus ideaal voor mensen die last hebben van allergieën (huismijt, stof, enzovoort).


Er bestaan twee soorten polyurethaanschuim:

  • Met laag soortelijk gewicht (SG). Dit is een schuimsoort dat minder dan 30 kg/m³ weegt. Het zal relatief snel zijn hardheid verliezen en een minder goede ondersteuning geven. Het is geschikt voor een logeerbed dat niet te vaak gebruikt wordt.
  • Met hoog soortelijk gewicht (SG). Matrassen van dit soort schuim zijn duurzamer, veerkrachtiger en comfortabeler. Uitstekend voor een dagelijks gebruik.

 

Matras van latex

Het latexmatras hoort bij de beste matrassen van 140 x 190 cm. Doordat het bijzonder veerkrachtig is, biedt het een goede ondersteuning en gaat het relatief lang mee.

Latex is erg soepel, maar heeft een laag ventilerend vermogen. Dat maakt het niet geschikt voor mensen die ‘s nachts veel zweten.

Het is echter wel aan te bevelen als je last hebt van allergieën omdat latex van nature antibacterieel en schimmel- of huisstofmijt-werend is.

Er bestaan twee soorten latex:

  • Natuurlijke latex wordt gemaakt van rubbermelk uit de rubberboom Hevea Brasiliensis en heeft een hoge dichtheid en lange levensduur.
  • Synthetische latex is een stuk goedkoper dan natuurlijke latex en hoewel het veel van dezelfde eigenschappen heeft, is het wat minder veerkrachtig en gaat het wat minder lang mee.