Welke maat dekbed heb je nodig voor een matras van 90 x 220 cm?

Als je lekker wilt slapen is een goed dekbed minstens net zo belangrijk als een goed matras.

Je krijgt pas echt een herstellende nachtrust als je beddengoed en je matras goed bij elkaar passen.

Als je een te klein dekbed koopt, loop je het risico dat de koude lucht eronderdoor glipt, met name bij je voeten.

Als je dekbed echter te groot is, kan het je in je bewegingen belemmeren en de neiging hebben om van je bed af te glijden.

Een matras van 90 x 220 cm is een eenpersoonsmatras waar een eenpersoonsdekbed bij past van 140 x 220 cm dat net wat over de bedrand zal hangen.

Maar als je veel beweegt, of als je het mooier vindt dat je dekbed wat verder over de rand hangt, kun je ook een dekbed van 200 x 220 cm nemen.


Wat is de beste dikte voor een matras van 90 x 220 cm?

Je hebt het meeste profijt van je matras van 90 x 220 cm als het je lichaam goed ondersteunt, ongeacht of je op je rug, zij of buik slaapt.

Je kunt het beste kiezen uit een matras met een dikte van 18 tot 25 cm, van HR-schuim, natuurlijke latex of met pocketveren.

Als je voor een matras met pocketvering kiest, raden wij je aan een dikte van 20 cm te nemen omdat je lichaam dan over het hele oppervlak van het matras gelijkmatig ondersteund wordt.

Door een goede ondersteuning van je wervelkolom, waarbij die de hele nacht mooi uitgelijnd blijft, verminder je het risico op rugklachten en een stijve nek bij het wakker worden.

Een matras van 90 x 220 cm dat tussen de 23 en 25 cm dik is, zal ook voor een goede ventilatie zorgen.


Een matras dat dikker is dan 25 cm wordt beschouwd als een luxe product. Het is erg comfortabel en meestal vervaardigd van hoogwaardige materialen die wat meer onderhoud vereisen.

Op een matras 90 x 220 cm van deze dikte lig je erg stabiel omdat je bewegingen door het matras opgevangen worden.

Dit matras is uitstekend geschikt voor zwaardere personen die last kunnen ondervinden van hun specifieke drukpunten (schouders, hoofd, nek, heupen).