De hardheid van een matras is uitermate belangrijk voor een rustgevende slaap. Wat de beste hardheid is voor jou, hangt af van je slaapgewoonten, wat je lekker vindt en bovenal van je lichaamsbouw.

Maar je moet de hardheid van een matras niet verwarren met de ondersteuning ervan.

Hieronder volgt alles wat je moet weten over stevige matrassen om te ontdekken welke het beste bij jou past.

 

Hoe weet ik welke hardheid een matras heeft?

Met de uitgebreide keuze aan matrassen op de huidige markt is het niet altijd eenvoudig om precies te weten wat het beste bij je past.

Er bestaat geen standaard voor de hardheidsaanduidingen, want elke fabrikant hanteert zijn eigen aanduidingen.

Dat betekent dat wat de ene fabrikant een stevig of zelfs hard matras noemt, bij een ander een medium matras kan zijn. [1##popup#stevig-mat-collec-pop##1]


Om te weten hoe hard je matras is, geven we je hieronder een suggestieve graadmeter waarmee je zo precies mogelijk de hardheidsgraad van een matras kunt bepalen.

Daarna kun je het met andere producten vergelijken om je uiteindelijke keuze te maken.

 

Een zacht of erg zacht matras

Dit zijn de kenmerken van een zacht of erg zacht matras.

 

Ondersteuning: dit zijn erg soepele matrassen die vooral worden aanbevolen voor kleine, niet te zware mensen (minder dan 60 kg), voor kinderen of voor gebruik in logeerbedden.

Het is ook een goede keuze voor zijslapers.

Als je heel zwaar bent, zal een erg zacht matras onder je gewicht in elkaar gedrukt worden waardoor je wervelkolom niet goed ondersteund wordt.

 

Omhullend effect: een zacht of erg zacht matras neemt de vorm van je lichaam aan, wat je drukpunten verlicht (hoofd, ellebogen, schouders, knieën, billen, voeten, heupen).

 

Een zacht matras is minder luchtdoorlatend dan matrassen met een hogere dichtheid. Het is dus niet zo geschikt voor mensen die ‘s nachts veel zweten.

 

Tot slot gaan dit soort matrassen over het algemeen minder lang mee, omdat ze in de loop van de tijd de neiging hebben in te zakken.

 

Een medium-stevig matras

De meeste mensen waarderen medium-stevige matrassen omdat ze geschikt zijn voor elke lichaamsbouw en -grootte, voor zowel mensen die alleen slapen als met z’n tweeën.

 

Ondersteuning: dit soort matrassen geven goede ondersteuning en zijn erg comfortabel. Daarom worden ze vooral gewaardeerd door mensen die tussen de 60 en de 90 kilo wegen.

Medium-stevige matrassen beschikken over een techniek waarmee de druk gelijkmatig over het hele lichaam verdeeld wordt.

Een medium-stevig matras ventileert beter dan een erg zacht matras en gaat vaak ook langer mee, want dit soort matrassen is over het algemeen gemaakt van vrij duurzame materialen met een grotere dichtheid.