Hoe onderhoud je een matrastopper van 160x200 cm?

Voordat je je matrastopper van 160x200 cm kiest, is het belangrijk om te weten of deze kan worden gereinigd en hoe dat moet gebeuren. Wil je geurtjes verwijderen? Wordt je huid aangevallen door mijten waardoor je moet niezen? Zijn er gele vlekken op het oppervlak van het doek? Al deze vragen vragen om regelmatige reiniging en onderhoud van de matrastopper van 160x200 cm.


Hoewel de meeste matrastoppers van 160x200 cm in de wasmachine kunnen worden gewassen (zacht programma op 30°C), wordt dit niet altijd aanbevolen, vooral als je een traagschuim matrastopper hebt, omdat water de eigenschappen kan aantasten. Als je matrastopper van 160x200 cm echter gevuld is met wol, katoen of andere natuurlijke vezels, dan kan machinewassen wel mogelijk zijn. Let er echter goed op dat je de wasinstructies op het etiket respecteert en het juiste programma kiest.


Om je matrastopper van 160x200 cm goed te onderhouden, zijn hier de 3 essentiële stappen:


Haal de matrastopper van je bed en leg hem op een goed geventileerde plaats. Gebruik een stofzuiger om haren, vuil, oppervlakkige vlekken en dode huidcellen te verwijderen. Als je geen stofzuiger hebt, is een borstel met harde haren voldoende om grotere deeltjes te verwijderen.

Inspecteer de matrastopper om vlekken en vlekken te vinden, dit helpt je bij het kiezen van de juiste behandeling. Voor vlekken gebruik je water en witte azijn en breng je het aan op een spons die je tegen het doek van de matrastopper wrijft. Voor geuren werkt het bestrooien met baking soda-poeder heel goed, laat het een paar uur inwerken en wrijf het oppervlak van de matrastopper af. En voor gele vlekken moet je zo snel mogelijk handelen met spuitwater op een spons. Je kunt ook Marseillezeep toevoegen.

De laatste stap is het drogen van de matrastopper van 160x200 cm. Kies bij voorkeur een goed geventileerde plaats zodat de matrastopper op natuurlijke wijze kan drogen. Als alleen het oppervlak licht vochtig is, kan een föhn het werk doen.

Welke criteria moet je overwegen bij het kopen van een matrastopper van 160x200 cm voor iemand met rugklachten?

Als je last hebt van rugpijn, zowel in de onderrug als in de nek, is de keuze van de matrastopper van 160x200 delicaat.


Het vulmateriaal speelt een grote rol in de kwaliteit van je slaap, maar er zijn ook andere aspecten om rekening mee te houden.

Hier zijn specifieke criteria om goed op te letten:

  • Het fabricagemateriaal: Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken. Kies het materiaal dat het beste bij jouw behoeften past, vooral als je last hebt van je rug.
  • De dichtheid van de matrastopper: Voor een kwaliteitsvolle matrastopper van 160x200 cm wordt een minimum dichtheid van 45 kg/m³ aanbevolen.
  • De grootte van de matrastopper: Dit lijkt vanzelfsprekend, maar de grootte van de matrastopper moet perfect overeenkomen met die van je traagschuim matras, polyurethaan matras, latexmatras (vanwege de hypoallergene eigenschappen), enzovoort.
  • De dikte van de matrastopper: Een gemiddelde dikte tussen 4 en 6 cm is meer dan voldoende. Ga niet voor een dikte van meer dan 8 cm, anders verlies je de stevige ondersteuning.
  • De hoes: Het is aan te raden om een matrastopper te kiezen met een afneembare en wasbare hoes om het onderhoud te vergemakkelijken.
  • De prijs: Tegenwoordig is een matrastopper betaalbaar als een accessoire voor je beddengoed.
  • Door deze criteria zorgvuldig te overwegen, kun je een matrastopper van 160x200 cm kiezen die perfect bij je past en de kwaliteit van je slaap verbetert, vooral als je last hebt van je rug.