Hoe verwijder ik bloedvlekken uit mijn matras?

Hoe verwijder ik bloedvlekken uit mijn matras?

Hoe verwijder ik een recente bloedvlek?

Er bestaan allerlei trucjes om vlekken uit je matras te halen, maar als we het specifiek over bloedvlekken hebben, moet je vooral niet de fout begaan om het met warm water schoon te willen maken. We hebben allemaal de neiging te denken dat heet of warm water de dingen beter schoonmaakt. En hoewel dat in het algemeen wel waar is, gaat dat niet op voor bloedvlekken. Warm (of zelfs lauw) water zorgt er namelijk voor dat de eiwitten in bloed gaan stollen, zodat de vlek onherroepelijk in de stof vast komt te zitten. Gebruik voor bloedvlekken dus altijd alleen maar koud water.

En denk er niet aan om bleekwater te gebruiken, want dat is slecht voor de tijk die om je matras zit. Eigenlijk geldt dat voor alle bijtende schoonmaakmiddelen, dus lees liever onderstaand artikel om te leren welke middelen je kunt gebruiken om je matras van die vervelende vlekken af te helpen.

Keukenpapier

Als het erom gaat bloed- of urinevlekken uit een matras te halen, is het belangrijk er snel bij te zijn, zodat het niet doorsijpelt in je matras. Daarvoor raden wij je aan een prop keukenpapier te gebruiken, waarmee je de nog natte vlek dept om zoveel mogelijk vocht op te nemen. Je kunt het keukenpapier ook vochtig maken en er de vlek mee deppen. Ga er vooral niet mee wrijven, want dan loop je het risico dat je de vlek nog groter maakt dan hij al is. Door met nat keukenpapier te deppen, verdun je het bloed en kun je de vlek soms al helemaal weghalen. Mocht dat niet lukken, dan vind je hieronder tal van andere mogelijkheden om bloedvlekken te verwijderen.

IJsklontjes

Ben jij zo iemand die altijd ijsklontjes in de vriezer heeft liggen? Dat is dan goed nieuws, want die komen uitstekend van pas bij het schoonmaken van je matras. Het werkt op dezelfde manier als de hierboven beschreven behandeling met koud water en keukenpapier; het gaat erom de bloedvlek zoveel mogelijk te verdunnen door het ijsklontje langzaam op de bloedvlek te laten smelten terwijl je het verdunde bloed met een schone doek opdept.

Baking soda (natriumbicarbonaat)

Om je matras perfect schoon te houden is het handig baking soda in huis te hebben. Het wordt ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd en het is een heel veelzijdig middel dat je op enorm veel manieren in kunt zetten in je huishouden. Om bloedvlekken uit je matras te verwijderen vermeng je een flinke hoeveelheid baking soda met wat koud water. Doe dit mengsel op de vlek en laat het minstens een half uur intrekken. Haal de overtollige baking soda weg en dep de natte plek met een schone doek. Laat je matras opdrogen voordat je opnieuw je bed opmaakt. Indien nodig, kun je de stofzuiger gebruiken om de laatste resten baking soda op te zuigen.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is sowieso een handig middel in het huishouden, maar zeker als het erom gaat je matras schoon te houden. Urinevlekken? Bloedvlekken? Schoonmaakazijn is er altijd goed voor. Doe wat azijn op een schone doek en dep er voorzichtig de vlek mee. Als je wilt dat het goed werkt, moet je vooral langzaam te werk gaan. Dep rustig met de doek met azijn en houd hem elke keer enkele seconden op de vlek. Vanzelfsprekend moet je na deze handeling ook wachten tot je matras droog is alvorens het opnieuw in gebruik te nemen.

Maizena

Als je al eens gezocht hebt naar een manier om kringen uit je matras te verwijderen, dan ken je vast al de wonderlijke eigenschappen van maizena. Het komt regelrecht uit een van grootmoeders huismiddeltjes voor het verwijderen van bloedvlekken:

  • Meng 60 gram maizena met 20 gram zout in een kom
  • Doe er wat waterstofperoxide (zuurstofwater) bij om er een papje van te maken
  • Smeer het papje op de vlek en laat het opdrogen
  • Krab het gedroogde papje eraf, gebruik eventueel een stofzuiger

Heb je geen maizena in huis? Dan kun je gerust ook gewoon meel gebruiken of zelfs talkpoeder.

Marseillezeep of zwarte zeep

Ook met marseillezeep of zwarte zeep kun je heel goed bloedvlekken uit je matras halen, en het is het handigst om daarvoor de vloeibare versie te gebruiken. Giet een kleine hoeveelheid direct op de vlek, zonder het te verdunnen, en laat het 30 tot 45 minuten intrekken. Gebruik daarna een tandenborstel of ander klein borsteltje om met cirkelbewegingen over de vlek te borstelen. Spoel de plek na met een natte spons die je van tevoren goed uitknijpt. Gebruik niet te veel water want dan krijg je een hoop schuim waar je maar met moeite vanaf zult komen.

Citroensap

De vele goede eigenschappen van citroensap zijn alom bekend. Zelfs vandaag de dag wordt het nog gebruikt in de samenstelling van veel schoonmaakmiddelen. Om een bloedvlek te verwijderen, hoef je alleen maar het sap van een halve citroen uit te persen. Breng met een schone doek wat citroensap op de bloedvlek aan, zo vaak als nodig is om het bloed op te lossen.

Aspirine

Met wat aspirine kun je je heel wat kopzorgen besparen als je een bloedvlek op je matras hebt. Los een of twee tabletjes op in wat water en in plaats van het mengsel op te drinken, breng je het met een schone doek voorzichtig op de bloedvlek aan, net zo lang tot het bloed opgelost is. Laat een paar uur intrekken en ga er dan met een schone doek overheen.

Schoonmaakalcohol

Schoonmaakalcohol is efficiënt voor het verwijderen van veel soorten vlekken, maar het nadeel is dat het nogal sterk ruikt. Je kunt het dus beter alleen maar voor kleine bloedvlekjes gebruiken. Probeer, indien mogelijk, de vlek ’s morgens vroeg te behandelen en laat het raam de hele dag open staan, zodat de geur weg kan trekken en je er ’s avonds bij het naar bed gaan geen last meer van hebt. Doe wat alcohol op een schone doek en dep er voorzichtig de bloedvlek mee op. Werk altijd van de buitenkant van de vlek naar binnen, zodat je de vlek niet nog groter maakt of uitsmeert over nog schone delen van je matras. Rustig laten opdrogen.

Wasmiddel

De eenvoudigste oplossing is een sopje van water en wasmiddel om de opgedroogde vlek mee te behandelen. Je kunt er eventueel wat azijn door doen om geurtjes te verwijderen. Laat ook dit keer je matras goed opdrogen alvorens je er opnieuw lakens om doet.

Ammonia of verdunde ammoniak

Bloed heeft de vreemde eigenschap te oxideren als het opdroogt, waardoor het vaak moeilijk te verwijderen is. Maar met wat ammonia, of met water verdunde ammoniak, lukt het om zelfs droog bloed uit je matras te halen. Gebruik nooit onverdunde ammoniak, want het is een erg agressief goedje. Denk er daarom aan je huid, longen en ogen te beschermen voordat je met het schoonmaken aan de slag gaat. Zet ook de ramen open zodat de kamer goed gelucht wordt, voor, tijdens en na de behandeling.

Doe wat ammonia, of met koud water verdunde ammoniak, op een schone doek en dep daarmee de vlek. Spoel goed na met een schone, natte spons of washandje. Let erop dat je niet te veel water gebruikt, want in een nat matras kan schimmel ontstaan. Laat na de behandeling je matras goed opdrogen.

Mocht de bloedvlek erg dik zijn, probeer er dan eerst zoveel mogelijk gestold bloed af te schrapen. Daarna behandel je de vlek met ammonia. Ook zuiveringszout kan hier een oplossing bieden.

Waterstofperoxide

Je kunt ook een mengsel met waterstofperoxide gebruiken. Vermeng in een kommetje twee eetlepels waterstofperoxide met een eetlepel afwasmiddel. Breng dit mengsel op de bloedvlek aan en wrijf het goed in met een klein borsteltje of een tandenborstel. Laat het een paar uur intrekken en gebruik een uitgeknepen spons of washandje om de plek na te spoelen. Werk altijd van de rand van de vlek naar de binnenkant, zodat je de viezigheid niet nog verder over je matras uitsmeert.

Tapijtreiniger

Een zeer doeltreffende oplossing, maar een die wat meer geld kost, is het gebruik van een tapijtreiniger. Je kunt zelf een apparaat kopen, als je het vaker denkt  te gebruiken, of er een huren bij een bouwmarkt. Alvorens met de tapijtreiniger aan de slag te gaan, raden wij je aan om eerst je matras grondig schoon te zuigen met een gewone stofzuiger. Daarna maak je het sop klaar voor de tapijtreiniger en besproei je het matras. Vervolgens zuig je het hele matras verschillende keren af (het beste is tot wel drie keer), om het vuil en de nattigheid er zoveel mogelijk uit te halen. Laat je matras goed drogen voordat je het opnieuw gebruikt, dit kan wel een dag of langer duren. Wij raden je daarom aan ’s morgens vroeg met schoonmaken te beginnen en het liefst op een vrij warme dag.

Professionals

Als de vlekken er erg moeilijk, of helemaal niet uit te krijgen zijn, maar je matras nog lang niet aan vervanging toe is, kun je ook overwegen je matras grondig te laten reinigen door een professioneel bedrijf. Dit soort bedrijven beschikt over professionele middelen om een matras zowel aan de buiten- als aan de binnenkant vakkundig te reinigen om vlekken en geurtjes te doen verdwijnen. Als je eventjes op internet zoekt, vind je vast wel een dergelijk bedrijf bij jou in de buurt.