Het beste matras voor buikslapers

Het beste matras voor buikslapers

Waarom slapen op je buik zo slecht is

Als je zelf onmogelijk anders in slaap kunt vallen dan op je buik, dan zul je vast al wel eens gehoord hebben dat dit de slechtst mogelijke slaaphouding is voor je lichaam. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste moet je, als je op je buik ligt, je hoofd opzijdraaien om adem te kunnen blijven halen. Daardoor komen je nekwervels en -spieren flink onder druk te staan, omdat je je hoofd tot het uiterste naar de zijkant door moet draaien en je nek daardoor een onnatuurlijke, verwrongen houding aanneemt. Je wervels liggen dan dus lange tijd gedraaid, ver van de natuurlijke, uitgelijnde positie waar ze voor gemaakt zijn. Vaak komt daarbij dat de kussens van buikslapers te hoog zijn wat die onnatuurlijke, verwrongen houding nog versterkt. Door urenlang in deze positie te blijven liggen, kun je nekklachten krijgen.

Ten tweede krijgt ook je rug het zwaar te verduren tijdens de buikligging. De natuurlijke S-curve van je rug kan in deze positie niet behouden worden en je onderrug zakt te veel door. Daardoor komt er te veel druk op je tussenwervelschijven te staan. Na enkele uren in deze houding, wordt je rug zwaar belast.

Te hard matras

Als je serieus van plan bent om het buikslapen af te leren, dan raden wij je aan om te onderzoeken of het matras waar je op dit moment op slaapt niet te hard is. Het is namelijk aangetoond dat mensen juist op hun buik gaan slapen als hun matras te hard aanvoelt wanneer ze als ze op hun rug of zij liggen, waardoor ze pijn in hun rug of schouders krijgen. De buikligging wordt dan een ‘uitwijkpositie’ die weer opgeheven kan worden door op een wat zachter matras te slapen, zodat de drukpunten verlicht worden en de klachten verdwijnen.

Tennisbal

Een ander ondertussen welbekend trucje om het buikslapen af te leren, is dat van de tennisbal. Naai er een in een zakje op de voorkant van je pyjama, zodat op je buik liggen zo onaangenaam wordt, dat je het wel uit je hoofd laat.

Partner

Je kunt ook aan je partner vragen je wakker te maken elke keer dat deze je op je buik aantreft (niet erg doeltreffend als je partner zelf de hele nacht lekker doorslaapt …).

Verstelbaar bed

Mocht je een verstelbaar bed hebben, dan kun je het hoofd- en voeteneinde wat omhoog te zetten, zodat de buikligging werkelijk ondraaglijk wordt en je vanzelf op je zij of rug gaat liggen. Maar, verzeker je er wel van dat je echt van houding verandert, anders maakt deze tip de zaak alleen maar erger.

Kussens

Ook met extra kussens in je bed kun je voorkomen dat je automatisch in de buikligging terechtkomt. Door een kussen onder een van je knieën te leggen als je op je zij ligt, voorkom je dat je doorrolt naar een buikpositie. Dit is trouwens ook een stuk beter voor je bekken (ook een aanradertje voor zijslapers). Er bestaan tegenwoordig extra lange kussens (lichaamskussens of body pillows) waar je met je hele lichaam tegenaan kunt liggen, zodat je niet doorrolt.

Welk type matras voor de buikslaper?

Als je dus echt niet van plan (of in staat) bent om anders dan op je buik te slapen, moet je op zoek gaan naar een stevig matras. Een matras dat genoeg ondersteuning aan je wervelkolom biedt, zodat je rug niet nog verder doorzakt, maar dat een zachte toplaag heeft die ruimte geeft aan je buiken en je ademhaling zo min mogelijk belemmert.

Traagschuim

Het voordeel van traagschuimmatrassen is, dat traagschuim, als het warm wordt, zich naar het lichaam van de slaper vormt. Op dit soort matrassen heb je weinig last van drukpunten en dus genoeg ruimte voor je buik. De ondersteunende laag van het schuimmatras zorgt ervoor dat je ruggenwervel niet te ver doorzakt. Traagschuim wordt wel iets sneller warm, dus als je neiging hebt om ’s nachts veel te zweten, kun je beter geen traagschuimmatras nemen.

Pocketvering

Een pocketveringmatras is een matras gevuld met stalen veren die ieder afzonderlijk zijn verpakt in stoffen zakjes (pockets). Het aantal veren dat in het matras is verwerkt, bepaalt de kwaliteit en het comfort van het matras. Hoe meer veren, hoe comfortabeler. Ook de diameter van de veren beïnvloedt het uiteindelijke ligcomfort. Pocketveringmatrassen zijn over het algemeen stevig en geven een uitstekende ondersteuning. Om te voorkomen dat je last krijgt van je drukpunten en om een zachtere bovenlaag te creëren die aangenaam is voor je comfort als buikslaper, kun je een topper op je matras leggen. Er bestaan zelfs pocketveringmatrassen met geïntegreerde toppers. Een pocketveringmatras ventileert over het algemeen beter dan een traagschuimmatras en kan dus een oplossing zijn voor wie het ’s nachts snel warm heeft.

Hybride

Hybride matrassen combineren de voordelen van zowel schuim- als pocketveringmatrassen. Ze bestaan uit meerdere lagen van zowel pocketveren als verschillende soorten schuim. Hierdoor worden de positieve eigenschappen van deze materialen gecombineerd om de allerbeste slaapervaring te creëren. De onderliggende laag pocketveren geeft de stevige ondersteuning die je wervelkolom nodig heeft, ongeacht je slaaphouding. De verschillende lagen schuim zorgen ervoor dat je lekker zacht op het matras ligt, zonder last te hebben van drukpunten. Het schuim neemt de vorm van je lichaam aan en het is net een beetje alsof je zweeft. Daarbij zijn er vaak verschillende zones aangebracht in het matras, die je soms zelfs aan je persoonlijke behoeftes kunt aanpassen, zodat jouw lichaam ondersteund wordt op de manier die voor jou het beste is. In verschillende hybride matrassen zijn tegenwoordig ook nieuwe technieken verwerkt die ervoor zorgen dat de lichaamswarmte die je ’s nachts produceert afgevoerd wordt, zodat het matras altijd lekker fris blijft.