Matras stevig of halfstevig: welke moet je kiezen?

Matras stevig of halfstevig: welke moet je kiezen?

In volle groei heeft jouw kleintje een geschikt matras nodig. Ontdek welk kindermatras hem maximaal comfort biedt.

In volle groei heeft jouw kleintje een geschikt matras nodig. Ontdek welk kindermatras hem maximaal comfort biedt.

Matras stevig of halfstevig: wat betekent dat?

Met uitzondering van basismodellen bestaat een matras altijd uit twee afzonderlijke delen:

Het oppervlak waarop je ligt - het comfortgedeelte;

De kern - de vulling, ook wel het hart van het matras genoemd, dat de ondersteuning biedt.

Deze samenstelling bepaalt de dikte van het matras.

Bij een schuim- of latexmatras moet je rekening houden met de densiteit van het matras om de juiste keuze te maken: hoe hoger de densiteit van het schuim, hoe steviger het matras is, en hoe langer hoe lang een matras meegaat. Het comfortgedeelte is meestal gemaakt van visco-elastisch schuim met geheugeneffect. Deze laag, slechts enkele centimeters dik, zorgt voor een omhullend gevoel. Dankzij deze laag is het nu perfect mogelijk om van zowel zacht als stevig comfort te genieten!

De kern hangt af van het type matras, stevig of halfstevig, dat je kiest. Bij een schuim- of latexmatras moet je rekening houden met de densiteit van het matras om de juiste keuze te maken: hoe hoger de densiteit van het schuim, hoe steviger het matras is.

Deze eigenschap heeft aanzienlijke voordelen, vooral op het gebied van duurzaamheid. Hoe hoger de densiteit, hoe beter het matras zijn kwaliteiten behoudt in de loop der jaren!

Een opmerkelijk verschil tussen latex, schuim- en springmatrassen is dat bij een springmatras het aantal veren de stevigheid van het matras bepaalt. Merk op dat een springmatras een optimale luchtcirculatie en perfecte vochtregulering biedt, wat resulteert in een uitzonderlijke levensduur.

Wanneer moet je kiezen voor een stevig of halfstevig matras?

Het stevigheidsniveau van een matras is niet alleen een kwestie van smaak: het is essentieel om een goede ondersteuning te hebben voor een kwalitatieve slaap. Een stevig of halfstevig matras is aan te bevelen voor mensen met een zwaardere lichaamsbouw en/of grotere lengte, zoals beschreven in onze gids over matras voor zware mensen. Met andere woorden, je moet een matras kiezen dat past bij jouw lichaamsbouw, vooral rekening houdend met twee specifieke criteria:

Jouw lengte

Jouw gewicht.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met jouw slaapgewoonten, met name jouw favoriete slaaphouding. En natuurlijk is het raadzaam om zorgvuldig jouw kussens te selecteren op basis van deze criteria om maximaal comfort te garanderen!

Een stevig of halfstevig matras is aan te bevelen voor mensen met een zwaardere lichaamsbouw en/of grotere lengte. Het wordt ook aanbevolen om te kiezen voor een stevige ondersteuning als je gewend bent om op je buik te slapen - in dit geval wordt zelfs aanbevolen om je stevige of halfstevige matras te combineren met een plat kussen.

Bij het kopen van nieuw beddengoed is de meest voorkomende vraag meestal: welk matras voor rugpijn? Vaak wordt gezegd dat een stevig matras de beste keuze is. Dit is echter niet altijd het geval. In sommige gevallen, zoals bij reuma, is het zelfs het tegenovergestelde. Om de knoop door te hakken tussen een zacht, halfstevig of stevig matras, aarzel dan niet om advies in te winnen bij jouw osteopaat!

Een stevigheidsniveau aangepast aan jouw lichaamsbouw

Jouw lengte en gewicht zijn de twee bepalende factoren om jouw matras goed te kiezen. Je moet dus letten op zowel het stevigheidsniveau als de afmetingen van het matras. Slapen op een te klein matras beperkt je immers in de keuze van jouw kussen - een groot vierkant model kan te omvangrijk zijn.

Welk matras voor een zwaar persoon? Het wordt aanbevolen om te kiezen voor een stevig of halfstevig pocketverenmatras, idealiter voorzien van comfortzones - dat wil zeggen, specifieke zones aangepast aan de zwaardere lichaamsdelen, zoals het hoofd of het bekken. Als je langer bent dan 1,75 m, kies dan voor een matras van 140 x 200, dat een hoog comfort biedt voor een enkele slaper, of ga voor een 160 x 200, of zelfs een 180 x 200 voor twee personen.

Als je een gemiddelde lichaamsbouw hebt en houdt van een vrij stevige ondersteuning, kies dan voor een latexmatras - zachter dan een springmatras. Ook hier moet je rekening houden met jouw lengte bij het kiezen van de afmetingen van jouw matras. Om jouw keuze verder te verfijnen, aarzel dan niet om een matrasvergelijking te raadplegen!

Voor mensen die een specifieke slaaphouding hebben, zoals buikslapers, is het cruciaal om een geschikt matras te vinden, zoals besproken in onze sectie over matras voor buikslaper.

Welk matras tijdens de zwangerschap?

Een zacht tot halfzacht matras kan oncomfortabel zijn tijdens de zwangerschap, wat leidt tot de vraag: welk matras voor rugklachten? Immers, zwangerschap gaat gepaard met een geleidelijke gewichtstoename. En zonder de juiste ondersteuning kan het gewicht van de buik ernstige rugpijn veroorzaken. Dus: welk matras voor zwangere vrouwen? Ideaal gezien een halfstevig matras, dat meer ondersteuning biedt terwijl het toch redelijk zacht blijft. De combinatie van latex en geheugenschuim is perfect.

Als je dol bent op je huidige matras, vooral omdat het bijna nieuw is, neem dan een matrastopper tijdens de zwangerschap.

 Een stevig of halfstevig matras voor kinderen?

Nu we de vraag voor volwassenen hebben behandeld, blijft er één vraag over: welk matras en welk stevigheidsniveau moet je kiezen voor kinderen? En welk niveau van stevigheid? Wel, dat hangt voornamelijk af van hun leeftijd.

Voor een baby is de juiste keuze cruciaal voor de veiligheid. Een baby moet op zijn rug slapen om het risico op verstikking en wiegendood te verminderen. Rond de leeftijd van 6 maanden beginnen baby's zich om te draaien. Maar let op: de meeste baby's beginnen met buikligging voordat ze leren om te draaien. Het is dus essentieel om een stevig matras te kiezen, zodat de baby niet in het matras kan zakken zodra hij op zijn buik ligt!

Als een kind begint te slapen in een "groot bed", wordt over het algemeen aanbevolen om te kiezen voor een schuim- of latexmatras. Tijdens hun groei is het essentieel dat kinderen optimale ondersteuning krijgen voor hun ruggengraat. Daarom vermijd je een te zacht of te stevig matras en geef je de voorkeur aan een halfstevige ondersteuning.

Goed om te weten: matrassen van visco-elastisch schuim worden over het algemeen afgeraden voor kinderen. Onder de genoemde redenen is dat het geheugeneffect transpiratie bevordert - wat niet helemaal waar is dankzij de nieuwste generatie materialen (voor meer informatie: Traagschuimmatrassen: voordelen en nadelen). Kinderen zijn vooral in volle groei: het is dus beter dat hun lichaam niet wordt "gevormd" tijdens hun slaap! Daarom vermijd je een te zacht of te stevig matras en geef je de voorkeur aan een halfstevige ondersteuning, rekening houdend met zaken als schurftmijt in matras.

Bijzonderheden van het latexmatras

De term "latexmatras" kan verwijzen naar een natuurlijk latexmatras (afkomstig van heveasap) of een synthetisch latexmatras (afkomstig van een petrochemisch proces). Het latexmatras is zowel zacht als stevig. Dit matras, antimijt en antibacterieel, heeft een uitzonderlijke vochtbestendigheid. Het is dus ideaal voor mensen die de neiging hebben om veel te zweten tijdens hun slaap of in een vochtige kamer, waarbij het belangrijk is om het matras reinigen routineus te volgen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het latexmatras geen schuimmatras. De textuur lijkt echter sterk op die van schuim, en de densiteit bepaalt of het stevig of halfstevig is.


Vanwege de dichtheid is het latexmatras vrij zwaar en niet altijd gemakkelijk te hanteren. Aan de andere kant heeft het een grote soepelheid, waardoor het perfect aansluit op jouw lichaamsvormen. Door zijn hoge veerkracht kan het ook jouw bewegingen volgen en zijn oorspronkelijke vorm herstellen wanneer je opstaat.

Het latexmatras heeft als voordeel dat het geschikt is voor alle slaaphoudingen. Bovendien past het bij bijna alle slaapprofielen, van adolescenten tot senioren.

Bijzonderheden van het springmatras

We onderscheiden twee soorten springmatrassen:

$check$ Het bonellveermatras;

$check$ Het pocketverenmatras.

Het pocketverenmatras bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit talloze veren verpakt in individuele stoffen zakjes. Deze bijzonderheid garandeert een opmerkelijke precisie in ondersteuning, aangezien het perfect aansluit bij jouw bewegingen. Dit is dus het ideale model als je de neiging hebt veel te bewegen tijdens je slaap.

Het bonellveermatras bestaat uit veren die de vorm hebben van twee tegenovergestelde kegels. Het biedt de bijzonderheid van een stevige tot zeer stevige ondersteuning.

Je vraagt je misschien af: hoeveel pocketveren zijn er nodig voor een goed matras? Dit hangt natuurlijk vooral af van de grootte van het matras! Maar hoe meer veren het matras heeft, hoe comfortabeler het is. Als indicatie kun je rekenen op tussen de 600 en 700 veren voor een matras van 140 x 190 cm.

Naast de veerkrachtige ondersteuning heeft het pocketverenmatras de beste slaaponafhankelijkheid. Als je met z'n tweeën slaapt, geen twijfel mogelijk: het is perfect voor jou! Net als het latexmatras profiteert het van een superieure luchtcirculatie, vooral als het wordt gecombineerd met een ademende hoes, zoals bamboe. Het is dus een uitstekende keuze voor mensen die last hebben van allergieën.

Goed om te weten: om een pocketverenmatras te adopteren, is het essentieel om een bijpassende lattenbodem te hebben. Bovendien, voor degenen die zich zorgen maken over vlekken in matras of bloed uit matras, biedt een pocketverenmatras met een ademende hoes een uitstekende optie. In de context van vervanging en recycling van matrassen is het ook belangrijk om te weten wanneer het matras vervangen moet worden en informatie over oude matras inleveren.

En wat met de futon?

De laatste jaren vallen velen voor kamers met een zeer zen-sfeer en decoratie geïnspireerd op Japan. Het is verleidelijk om voor de futon te kiezen, vooral voor mensen die op zoek zijn naar een stevige tot halfstevige ondersteuning. Toch raden veel fysiotherapeuten en osteopaten deze keuze af. Een stevig of halfstevig matras mag namelijk geenszins verward worden met een hard matras. Je moet er immers niet in wegzakken, maar je moet wel genieten van een zacht, zelfs omhullend gevoel, afhankelijk van je voorkeuren!

Dichtheid van latex
65 tot 75 kg/m3
75 tot 80 kg/m3
80 tot 83 kg/m3
Type ondersteuning
Zacht tot halfstevig
Halfstevig tot stevig
Zeer stevig

Hybride technologieën: de perfecte keuze voor een stevig tot halfstevig matras

Bij de zoektocht naar het perfecte matras kun je je afvragen wat is een goed matras en waar je deze kunt kopen. Het antwoord is eenvoudig: bij een specialist in beddengoed. Zoals je hebt begrepen, is de keuze van je matras verre van een bijzaak. Het is dus essentieel om naar een gespecialiseerde winkel te gaan die de nieuwste modellen aanbiedt.

Wat betreft stevige tot halfstevige matrassen kun je 'hybride' matrassen vinden, die verschillende technologieën combineren: schuim en latex, schuim en veren... of zelfs schuim, latex en veren. Voor nog meer comfort kies je voor een dik model, voorzien van een geïntegreerde topper, zoals ons matras Well-Being Supreme.

Dit type hybride matras wordt vooral aanbevolen als je besluit een stevig tot halfstevig matras aan te schaffen, want laten we het nogmaals zeggen: stevigheid mag niet worden verward met hardheid! Het combineren van verschillende technologieën zorgt voor uitzonderlijk comfort door stevige ondersteuning te combineren met het gevoel alsof je op een wolk ligt.

Ontdek op onze adviespagina's hoe u problemen zoals urine uit het matras en kots uit het matras verwijderen kunt aanpakken, leer meer over hoe een matras te kiezen, vind het ideale matras voor uw kind, en krijg inzicht in het omgaan met bedwantsen in matrassen.